Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Sony minulý týden konečně zveřejnila dlouho očekávaný software, který uživatelům umožní využít běžně dostupná SSD pro rozšíření kapacity konzolí PlayStation 5. Prozatím jde o betaverzi, ale už tu máme slibné výsledky. 
Xspy (105) | 4.8.202112:51
Spíš mne zajímá o kolik milisekund se ochudíme , pokud osadíme pomalejší ale chladnější SSD . Už XSX dokazuje , že rychlost doporučovaných SSD je do značné míry hype bez citelného dopadu na výkon ve hře ...
Otázka jak se zachová hra která bude spoléhat na přímý přístup CPU k SSD jako cache s velocity architekturou tak zůstává otevřena ...
Odpovědět0  0
Donald64 (58) | 3.8.202117:27
"teplota SSD vystoupala až na 72 °C, což už není pro takový hardware ideální­"

Můžete říct, z jakého zdroje vycházíte? Chápu sice, jak jste to myslel, ale takto formulovaná věta je zavádějící. Ve skutečnosti NAND mají, zejména při zápisu, teplo rádi, a pokud jsou příliš chlazeny, snižuje se jim životnost. Oproti tomu řadič při vysokých teplotách throttluje a snižuje se tak jeho výkon i životnost. Takže ano, pokud je SSD v konzoli, kde z něj bude především čteno, tak je ideálnější dát chladič na celé SSD, i kdyby to znamenalo snížení teploty NAND, ale v případech, kde je zápis více častý, by se mu mohlo více uškodit než pomoct, a v tomto případě je ideální dát chladič pouze na řadič nebo ho raději neosazovat vůbec. Tedy tvrzení, že SSD nemá rádo vyšší teploty, není správné, o řadiči to platí, o NAND nikoliv.
Odpovědět1  0
Jan Vítek (3359) | 4.8.20218:25
0 až 70 °C je obvyklé teplotní rozmezí stanovené výrobci SSD. A skutečně by mě zajímalo, jaký je zdroj pro tvrzení o tom, že NAND Flash nemají rády nízké teploty. A tím myslím normální nízké teploty dejme tomu do těch 40 ­- 50 °C.
Odpovědět2  0
Donald64 (58) | 4.8.202112:43
Allyn Malventano ­- PC Perspective:
"JEDEC rates client SSDs with an operating temperature of 40C. If you force the flash down closer to room temperature ­(25C­), then with the same amount of writing ­(done at that lower temperature­) the end of life data retention time will be cut in half. An M.2 SSD without a heatsink will naturally rise above ambient. Same goes with SSDs with heat spreaders ­/ heat spreading labels ­(they just spread the hat more evenly, which is actually better for endurance since the flash will also run slightly warmer even while idle­).

Now for the heatsink ­/ water block problem. The goal of these items is to prevent thermal throttling during heavy use but that is a controller issue, not a flash issue ­(flash loves to be hot while operating ­- specicifically during writes as that is what causes the wear­). Where the heatsink ­/ block makers get this wrong is having the thermal pad contact the flash. We want it to only contact the controller. Yes, the overall temp will still run lower ­(less controller heat conducting to the flash while idle­), but at least during heavy writes, the flash will be able to rise closer to its preferred temperature without the heatsink actively pulling it back down to ambient.

This is far less of a concern for a showpiece system that is rarely writing, but I would still recommend trimming the thermal pad so that it only contacts the controller."
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 4.8.202113:10
Jasný, takže jde o tuhle studii https:­/­/www.sciencedirect.com­/science­/article­/abs­/pii­/S0026271418305079?via%3Dihub

Ta sama ale taky říká, že schopnost udržet data klesá při provozu v klidu či při čtení ve vysoké teplotě, čemuž odpovídá taky https:­/­/www.ni.com­/cs­-cz­/support­/documentation­/supplemental­/18­/effects­-of­-temperature­-on­-ssd­-endurance.html Takže vysoké teploty jsou i pro NAND Flash dvousečné.

Jistě, NAND Flash není dobré při provozu podchlazovat, ale s normálním heatsinkem tohle opravdu nehrozí, zvláště když přes ten se paměti od kontroleru při aktivitě samy mohou zahřívat, ale celkově se SSD udržuje při rozumné teplotě.

Krom toho jsem nikde nemluvil o opravdu nízkých teplotách, ale v článku o přijatelných 50 °C a to samé v diskuzi. Takže kde je problém?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 4.8.202113:36
A ještě jsem zapomněl na jednu důležitou věc. O tom všem se mluví především ve vztahu k SSD, které už vyčerpalo svou stanovenou životnost. Až v takovém případě se začne znatelně projevovat ztráta schopnosti udržet data v teple, anebo snížená výdrž buněk při zápisu při nízké teplotě.

Dobře to má popsané i Anandtech ­- https:­/­/www.anandtech.com­/show­/9248­/the­-truth­-about­-ssd­-data­-retention
Odpovědět0  0
Donald64 (58) | 4.8.202120:13
Oba články, na které jste odkázal, hovoří více méně pouze o tom, že provozovat SSD bez napájení, jako ­"cold storage­", není dobré při vysokých teplotách, jelikož má náboj větší tendenci cestovat a tím se snižuje doba, po kterou budou data ještě čitelná, což se samozřejmě s opotřebením zhoršuje. To je dobrý poznatek, nicméně asi naprostá většina běžných smrtelníků bude mít ve vypnutém stavu teplotu cca 25°C, takže se nás potřeba chladit SSD i ve vypnutém stavu prakticky netýká.

Podstatnější je teplota při provozu, kdy je napětí obnovováno a jeho doba udržení nás tak netrápí. V tabulce na anandtechu je vidět, že při 25°C bez napájení a 50°C při provozu si SSD data uchová kratší dobu, než kdyby byla provozní teplota 55°C, tedy s větším rozdílem teplot se zlepšuje uchování náboje a výkonným chlazením si tak zde spíše škodíme. Škoda, že ta tabulka nejde i do vyšších teplot.

Chladič obvykle pokrývá řadič i NAND. V klidu jsou NAND mírně zahřívány řadičem ­(neutrální vlastnost­) a v zátěži jsou chlazeny pro udržení teploty řadiče obvykle do 70°C, což jim samozřejmě při zápisu škodí, protože, pokud si dobře pamatuji, mají ideální pracovní teplotu výše, někde kolem 80°C. Tedy chlazením zvyšujeme opotřebení SSD při zápisu a zkracujeme dobu uchování náboje ­(vlivem menších rozdílů teplot v zapnutém a vypnutém stavu­), to je asi jediný závěr, který je možné s těmito informacemi vyvodit.

Cituji váš výrok: ­"schopnost udržet data klesá při provozu v klidu či při čtení ve vysoké teplotě­". Pokud tou schopností udržet data myslíte opotřebení buněk, tak ano, to se zvyšuje provozem SSD při nízkých teplotách, ale s tvrzením ohledně zvýšenému opotřebení vlivem čtení za tepla bych byl opatrný. Sice je zkrácena doba uchování informace a tedy nutnost data obnovit ­(buňku přepsat­), ale dle všeho to je pro NAND méně škodlivé, než zápis za studena, což by bylo opravdu velice zajímavé otestovat ­(pokud to někdo už neudělal­) v závislosti na množství zapsaných dat za určité období. Mohla by se tak stanovit ideální provozní teplota s ohledem na četnost zápisů a určit ideální teplotu pro dané využití ­(pro běžné uživatele jednoduše to, zda mají či nemají chladit NAND­). Chtěl jsem pouze nabourat vaše tvrzení o tom, že SSD je lepší chladit, u řadiče to platí vždy, u NAND dle četnosti zapisování dat. Vyklubala se z toho koukám docela zajímavá debata :)
Odpovědět0  0
Donald64 (58) | 4.8.202120:39
Předposlední větu bych možná ještě poupravil na tvrzení, že NAND, mimo málo častou situaci throttlování, je lepší vůbec nechladit. Při zapisování se jim zvedá teplota díky chlazení pomaleji a nikdy se na svou ideální teplotu nedostanou a při čtení, kdy chcete nižší teplotu, jsou zase dotápěny řadičem. A ano jsem si vědom toho, že běžnému uživateli se to v životnosti SSD neprojeví a spousta ­"chladičů­" je spíše rozvaděčem tepla s tak malou styčnou plochou, že se na ně tyto závěry nevztahují.
Odpovědět0  0
mrmysak (111) | 4.8.202115:35
Nice fake, realne teplota ovlivnuje maximalne dobu ­"zotaveni­" pri zapisu ci mazani.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.